In het artikel dat Mik aan haalt worden de volgende dingen gezegd:
Couture wear is made for the tall, twiggy and flat bodies that most women, even models, don't have. Essentially, the clothing is quite suitable for a lean man or even a boy.
"It's not just a fashion thing. People are more accepting of transgender personalities, civil marriage and gay couples adopting. It's only natural that a transgender person would appear on a catwalk modelling both menswear and womenswear."
Enerzijds is dus de echte mode (haute couture) alleen geschikt voor super slanke figuren, man of vrouw.
Anderszijds wordt meer geaccepteerd, dat mannen vrouwenkleren dragen (op de catwalk tenminste)
Dat mode het best tot haar recht komt op een lange, dunne staak geldt voor mannen en voor vrouwen. Maar mannen zijn langer in doorsnee en vrouwen hebben een natuurlijke neiging tot dik worden. Daardoor zijn mannen in dit opzicht dus duidelijk in het voordeel. Maar je hebt natuurlijk ook korte, dikke mannen maar in verhouding dus minder vaak dan bij de vrouwen.
Als geaccepteerd wordt dat op de catwalk mannen vrouwenkleren lopen te showen, heeft dat een grote invloed omdat die catwalk een soort voorbeeld-functie heeft. Het zijn dure, exclusieve kleren. De modellen zijn duur. We krijgen er plaatjes van te zien. Dat heeft dus meer effect dan als Jan met de Pet op een soortgelijke manier gekleed boodschappen doet. Dus dat levert echt wel navolgers op en een verruiming van de normen op dit punt.
Hallo Pierre58, Ik deel de mening met mrcsk over het filmpje. Heel leuk ook in elkaar gezet. Ik herkende er ook wat uit de Gothic in. Het staat zeer fraai. Overigens zo'n kort geruit rokje heb ik pas van een kennis gekregen die mij een zak vol met dameskleding gaf. Ze zei, kijk maar of er nog iets van jou gading bij zit, want anders had ik het toch naar de kledingbak gebracht. En wat niet je smaak is doe jezelf maar weg dan. Ik vond toen dat korte geruite rokje. Ik zal er tzt weleens een foto van maken.
Natuurlijk gaat het hier weer om alleen uiterlijk,dus wat we er verder mee moeten....ik zie nog steeds liever een persoon op de catwalk met borsten....dus ik neem,en de haute couture nemen nog steeds de vrouw als ideaal voorbeeld...en terecht
Dit lijkt me erg gaaf om er naast te doen,maar zoals Jos al terecht opmerkt ´niet erg hoopgevend ´ en dat is ook logisch.Als je er niet precies zo uitziet als die pejic,mag U gerust door de achterdeur verdwijnen..
Maar af en toe die androgyne rol kunnen spelen is natuurlijk een geschenk.
Het blijft natuurlijk wel een feit, dat deze man op de catwalk damesmode showt als man en dat wordt wel geaccepteerd.
Hij blijft voor ons positief om meer modevrijheid te krijgen, ondanks negatieve commentaren
Om te beginnen is het echt voor het eerst dat een man vrouwenkleren showt op een belangrijke modeshow. Anders zou de BBC er ook geen item aan gewijd hebben. En hij loopt niet als doorsnee model mee, nee, hij vormt het hoogtepunt van de show. Vervolgens doet die man dat op een manier waar geen vrouw tegen op kan en is iedereen ook nog eens laaiend enthousiast. Wat wil je nu nog meer?
Deze man vormt voor mij het ultieme voorbeeld van ‘de man zoals hij eruit zou moeten zien’. Nou ja, zo ongeveer dan.
In ieder geval geen hutkoffer op pootjes. . . Geen Neanderthaler.
Oké, er zal volgens voorstanders van stoere jongens, ferme knapen, wel een steekje los zitten aan deze man; hij zal wel iets mankeren aan z’n genen. ‘Want het is natuurlijk niet normaal zoals hij eruit ziet’. Véél te ‘vrouwelijk’! Maar hij kan zich tenminste kleden in alles wat vrouwen dragen. En hoe!
Het gaat de goede kant op met de rok voor mannen.
Nu nog de starre dresscodebedenkers achter de 'broek' zitten.
Ik vind het ook wel mooi. Zo langzaam aan zie je toch wel dat er meer aandacht voor de "vrouwelijke" man komt. Dit is inderdaad wel een goede ontwikkeling; het geeft in ieder geval aan dat het leeft.
Het kan ons natuurlijk nooit hard genoeg gaan, maar het is toch wel weer een stapje voorwaarts.
We don't see things as they are, we see things as we are. (Anaïs Nin)