Meer mogelijk, dat wel. Gewoon doordat men in België gewoon geen behoefte heeft, om zich met een ander zijn manier van leven te bemoeien. Wel verbaasde blikken maar daar blijft het bij.
Dus daardoor voel ik mij minder geremd. Maar toch heb ik nog altijd de indruk dat ik ( voor West-Vlaanderen dan toch, want daar is het voor de mannen saaiheid troef, boeren provincie hé ) de enige ben die zich soms modieuzer ( anders ) kleed.
Doch met mijn zwarte rok heb ik geen bekijks bij ons, was laatst in Hasselt ( limburg ) in mijn zwarte rok, en daar had ik dan wel veel bekijks, maar weerom geen verbale reacties.
Wat hakken betreft, tot nader orde draag ik die enkel onder broeken ( vooral om de rok zo mannelijk mogelijk over te brengen - promoten ), maar daarop krijg je zelfs geen verbaasde blikken, het wordt gewoon niet opgemerkt.
Nu, de hakhoogte waarop ik nog deftig loop is max 6 á 7 cm. En hoe raar het misschien klinkt, maar een fijne hak van 1 á 2 cm² oppervlakte loop aangenamer en vlotter dan een brede blokhak. Zolang je niet over de Brugse kasseiën moet hé.
Een stiletto met naaldhak is dan weer leren koorddansen, al enkel keren gepast en op gelopen ( vind ik echt mooie schoenen

) maar je sta daar zo onstabiel op dat je zich daardoor kwetsbaar gaat voelen, en je dus ook niet meer als een echte vent aanvoeld .
Natuurlijk zijn er ook veel verschillen tussen de schoenen, er zijn er waarbij je het na een tijd gewoon niet meer voelt dat je hoog loopt, even comfortabel als een platte schoen, terwijl er andere zijn die zelfs minder hoog zijn en totaal onstabiel zijn om er mee te stappen, of waar je goed de hiel door de voetzool voelt duwen.
Ook bij pumpmodellen moet de schoen bij het passen direct goed zitten en aanvoelen. Achteraf komt dat toch niet goed meer, ondanks men soms zegt van uitlopen of uitzetten.
Hakken heeft zijn onstaans geschiedenis bij de mannen ( ruiters ) in de middeleeuwen, zo bleven ze beter met hun schoenen in de stijlbeugels zitten bij het paardrijden. Later werd dat een mode item bij de mannelijke adel, ook om letterlijk groter te zijn en zo meer verheven ten opzichte van het gepeupel die zich geen zo'n schoenen konden veroorloven. In de renaisance tijd was het een echt modegegeven en kwam het ook in voor de dames. Met de industriële revolutie zowel bij mannen als dames in onbruik geraakt. Laatste dikke 100 jaar terug in fashion, maar dan enkel voor de dames. Jaren 70 even een opvlakkering blokhakken voor de mannen. Stileto hak bestaat nog maar een 50 jaar.( info van verschillende teksten op internet ).
Ik koop ook platte damesschoenen en éénmaal je gewend bent aan de mooiere modellen luk het echt niet meer om nog mannenschoenen te kopen. Mijn laatste gekochte mannenschoenen dateren van een vijf jaar terug, en dan nog vanuit Italië ( Rome ) omdat ze daar nog modellen hadden die mooi waren en modieuze.
Bij het zien van nieuwe modellen damesschoenen heb ik regelmatig een "wauw" reactie, en ik moet die dan echt eens kunnen passen. Bij mannenschoenen heb ik dat dus nu nooit ( vroeger een zeldzaam keer nog wel soms ). Mocht mij bankrekening ertegen kunnen, kocht ik zeker wekelijks een paar schoenen. Het is zoals mijn modeltrein verzameling. Steeds komen er nieuwe variaties of modellen uit die ik nog niet heb, maar zelfs van die laatste koop ik niet elke week een nieuwe lokomotief.
Maar het is voor mij gewoon dezelfde passie.
Ludwigcw